Przesilenie wiosenne – jak odzyskać energię i wzmocnić odporność? Wskazówki dietetyka

Kwitnące drzewo

Zmiana czasu z zimowego na letni i wahania pogodowe powodują, że nasz organizm jest osłabiony i bardziej podatny na infekcje. Przesilenie wiosenne to wróg dobrej energii – ciągłe zmęczenie, bóle głowy, obniżona koncentracja i dolegliwości układu pokarmowego nie pozwalają normalnie funkcjonować. Jak pozbyć się zmęczenia i odzyskać siły? Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność? Zapraszamy do przeczytania artykułu, w którym dietetyk radzi jak uporać się z syndromem zmęczenia wiosennego

Przesilenie wiosenne objawia się na różne sposoby – każdy inaczej przeżywa ten czas w roku. Najczęściej jednak czujemy się  apatyczni, zmęczeni, senni i bez energii do działania. Potrzebujemy około tygodnia, żeby organizm przestawił się z czasu zimowego na letni. Po zimnych i szarych miesiącach nasz organizm na nowo budzi się do życia. W tym czasie pojawia się chęć zgubienia nadprogramowych kilogramów i oczyszczenia organizmu z toksyn oraz wprowadzenia większej aktywności na wiosnę. Warto też zadbać o wzmocnienie odporności.

Przesilenie wiosenne – oczyszczanie organizmu z toksyn

Dużo warzyw.

Jesteśmy tym, co jemy. Słowa bardzo dobrze znane, a powtarzane tak często, bo prawdziwe. Nie bez kozery tyle mówi się o zdrowej i zbilansowanej diecie – ta bowiem ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne. Wiosną  musimy zadbać szczególnie o wątrobę i pęcherzyk żółciowy, aby wspomóc proces oczyszczania organizmu z toksyn. 

Wykorzystajmy ten okres na urozmaicenie swoich posiłków i w jak największym stopniu sięgajmy po pojawiające się nowe, świeże warzywa i owoce. – mówi dietetyczka For Good Health Anna Kowalczyk – Soszyńska.

Zaletą wiosny jest niewątpliwie to, że na targach zaczynają pojawiać się zielone produkty, bogate w chlorofil, które są pomocne w procesie odtruwania organizmu, zrzucania zbędnych kilogramów i dotleniania krwi. Jedzenie świeżych warzyw przyspiesza też pozbycie się nadmiaru wody z organizmu.

Przesilenie wiosenne – zwiększanie koncentracji dietą

Miska z kaszą gryczaną. Obok miski leży łyżka.

Dietetyczka Anna Kowalczyk-Soszyńska radzi, by nie zapominać o produktach zbożowych pełnoziarnistych w diecie i regularności w spożywaniu posiłków:

By zachować koncentrację i energię, ważne w tym aspekcie są wolno uwalniane węglowodany pochodzące z produktów zbożowych, ale pełnoziarnistych, z dużą ilością błonnika. Nie zapominajmy także o regularności posiłków, bo to właśnie one będą gwarantowały stopniowe wydzielanie insuliny, wyrównanie cukru we krwi i zapobiegnie napadom głodu, a więc spadkom energii.

Do jadłospisu warto więc wprowadzić takie produkty jak: pełnoziarnisty chleb na zakwasie – najlepiej własnego wypieku, płatki owsiane, gryczane, jęczmienne, a także kasze gruboziarniste np. kasza pęczak, gryczana czy komosa ryżowa.

Przesilenie wiosenne – wzmacnianie odporności 

Przesilenie wiosenne a zioła. Na stole stoi filiżanka z naparem ziołowym

Zimą przyzwyczailiśmy organizm do mało wartościowych posiłków, które miały na celu jedynie szybkie zaspokojenie głodu. Wiosną warto postawić na produkty bogate w witaminy i minerały. Odporność pomoże wzmocnić nam Witamina D. O jej suplementacji powinniśmy pamiętać przez cały rok, a już przede wszystkim jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy jest jej zdecydowanie za mało w naszym organizmie. Wiosna to także czas, kiedy chętnie przygotowujemy swoją kuchnię na pyszne, zdrowe i świeże produkty, których brakowało nam zimą.  

Do produktów najbardziej wspierających naszą odporność będą należały: papryka, brokuły, natka pietruszki, owoce jagodowe, cytrusy oraz pestki dyni i słonecznika – radzi dietetyczka For Good Health.

Wraz z nadejściem wiosny jesteśmy bardziej podatni na infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych. Odporność naszego organizmu wystawiona zostaje na próbę, dlatego warto jak najlepiej o nią zadbać. Dietę warto uzupełnić o napary ziołowe. 

Napary ziołowe cechują się dużym potencjałem antyoksydacyjnym, tak więc będą działały przeciwzapalnie, a dodatkowo, niektóre antybakteryjnie i ściągająco, polecam więc napary z szałwii, lipy, rumianku, pokrzywy, jeżówkiradzi dietetyk For Good Health. 

Nawadnianie na wiosnę

Przesilenie wiosenne - nawadnianie organizmu. Kobieta trzyma szklankę wody.

Organizm każdego z nas posiada naturalne zdolności odtruwające. Naszym zadaniem jest tylko pobudzić je do działania. Możemy to zrobić pijąc czystą wodę, wodę z cytryną lub napar ziołowy np. z korzenia mniszka lekarskiego. Nawadnianie organizmu jest ważne i należy pić około 2 -2,5 litrów wody dziennie. Nie wszystkim jednak pasuje picie samej wody, dlatego swoją dietę możemy uzupełnić pysznymi smoothie z warzyw i ziół np. z jarmużu, szpinaku, selera czy pietruszki. 

Jest jeszcze jeden powód, który powinien przekonać nas do picia wody – piękna, gładka i zdrowa skóra. Jak wiadomo, wątroba to organ, który odpowiada za oczyszczanie organizmu. Jeśli nie zadbamy o niego prawidłowo, negatywne skutki zobaczymy na skórze w postaci trądziku. Możemy tego uniknąć i wspomóc proces oczyszczania. Dobrym nawykiem jest picie ciepłej wody z cytryną o poranku i wzbogacenie diety o zielone produkty. 

Podsumowanie

Dynamicznie zmieniające się temperatura i aura nie sprzyjają dobremu samopoczuciu. Pocieszający jest jednak fakt, że nie musimy poddawać się zmęczeniu i godzić na dolegliwości fizyczne. Wystarczy zadziałać od środka i wprowadzić zmiany w codziennym jadłospisie. Z pomocą odpowiedniej diety możemy wzmocnić odporność i odzyskać energię do działania. A jeśli jeszcze wprowadzimy regularną aktywność fizyczną, zadbamy o zdrowy sen i pozwolimy sobie na zwolnienie tempa, sukces murowany. O diecie na odporność pisaliśmy więcej tu: Odporność a dieta – dietetyk zdradza sekrety ludzi, którzy nie chorują